Ondernemers, bedrijven, maar ook individuen komen allemaal wel op een punt in hun leven dat zij het zo druk hebben, dat er geen ruimte meer is voor hun financiële administratie. Als je beschikt over een grote som geld, misschien door te sparen, of bijvoorbeeld geld dat je geërfd hebt dan is de vraag hoe ga je er zo duurzaam mogelijk mee om? Gelukkig zijn er vermogensbeheerders die op deze behoefte hebben ingespeeld. Zij gaan samen met jou of met de organisatie na op welke wijze het geld het beste beheerd kan worden, in de meeste gevallen door dit te beleggen of te investeren.
Door digitalisatie is vermogensbeheer anno 2021 stukken makkelijker gemaakt. Zo is het nu mogelijk om verschillende vermogens bedrijfsprofielen, maar ook de nodige informatie online te verschaffen. Je kunt via de Luminablog bijvoorbeeld erachter komen welke vermogensbeheerders er beschikbaar zijn op de markt en door deze te vergelijken een keuze te maken.
Vormen van vermogensbeheer
Vermogensbeheer kent twee vormen, namelijk individueel en collectief beheer. Bij individueel vermogensbeheer gaat het erom dat een persoon zijn of haar geld belegd. Bij collectief beheer kan het geld belegd worden naar eigen keuze, bijvoorbeeld via beleggingsfondsen, of op een ‘ongedwongen’ manier, bijvoorbeeld via pensioenfondsen. Het verschil tussen deze twee is dus de invloed die de belegger heeft op de manier waarop het vermogen wordt beheerd.
Het belang van vermogensbeheer
Waarom zou een onderneming ervoor moeten kiezen om haar vermogen te laten beheren? Vermogensbeheer stelt een bedrijf in staat om al zijn activa, zowel liquide als vaste activa, in de gaten te houden. Het efficiënter gebruik hiervan leidt tot een hoger rendement. Verder helpt het om nauwkeuriger afschrijvingspercentages te garanderen. De financiële overzichten worden hierdoor dus ook up-to-date houden. Een andere belangrijke reden van vermogensbeheer is dat het helpt om risico’s in het bedrijf te identificeren en beheren. Met een strategisch vermogensbeheer plan kunnen bedrijven ook op de hoogte zijn van de activa die verloren zijn gegaan en deze dus niet in de boeken blijven opnemen.
Er zijn natuurlijk ook enkele nadelen verbonden aan vermogensbeheer door derden. Een van de grootste nadelen is dat het niet gratis is. Vermogensbeheerders brengen kosten in rekening voor hun werk, waardoor jouw rendement ook vermindert.
Wat doet een vermogensbeheerder?
Een vermogensbeheerder heeft verschillende taken, waaronder:
- Beleggingsbeheer: hierbij wordt de activa van individuen en bedrijven beheerd met een bepaald doel, zoals kapitaalgroei of inkomsten genereren. Dit wordt gedaan door verschillende effecten en methodieken te onderzoeken.
- Productontwikkeling: het bedenken en ontwikkelen van nieuwe beleggingsproducten.
- Product Management: het doorlopend beheren van beleggingsproducten en deze ook in stand houden.
- Marketing: het opzetten van marketingcampagnes om het merk van de vermogensbeheerder een gevestigde naam te geven op de markt en om activa in bepaalde beleggingsproducten te brengen.
- Distributie: samenwerken met financiële tussenpersonen (financiële adviseurs, pensioenregelingen, beursvennootschappen enz.) om meer activa te verzamelen.
- Wet en regelgeving: contact onderhouden met regelgevers en ervoor zorgen dat andere groepen binnen de organisatie aan alle wettelijke vereisten voldoen.